Atunci când ai simptome legate de aparatul genitourinar sau anumite modificări (de exemplu ale analizelor de urină) ce pot sugera o patologie specifică.
Mergi la un urolog atunci când:
La bărbat, urologia se ocupă cu tratamentul unor patologii legate de tractul genitourinar:
La femei, medicul urolog poate trata:
Vizita la medicul urolog este similară oricărei alte specialități medicale, fiind centrată în primul rând pe discuția cu pacientul, în care medicul încearcă dă afle despre simptomele și semnele supărătoare, istoricul medical personal sau familial, alte patologii concomitente sau medicamente pe care le iei în prezent.
Ulterior, poate fi nevoie de examen fizic ce include examen rectal și genital. În funcție de patologia suspicionată, medicul poate recomanda efectuarea unor analize de urină sau a examenelor de imagistică medicală (CT sau ecografie).
În clinica Real Medical poți beneficia de ecografie și de instilații vezicale.
Ecografie
Ecografia în urologie poate fi realizată pentru a explora:
Atunci când ai anumite simptome, poate fi nevoie de o ecografie pentru explorarea zonei respective, de exemplu:
Pregătirea pentru ecografie
Nu necesită o pregătire suplimentară, dar va trebui să ai vezica urinară plină, motiv pentru care este indicat să consumi o cantitate suficientă de lichide și să nu mergi la toaletă înaintea ecografiei.
Ecografia doare?
Nu, este o metodă complet neinvazivă și nedureroasă.
Cum se efectuează ecografia?
Indiferent de locul unde trebuie făcută ecografia (rinichi, vezică urinară etc), procedura este similară: se aplică un strat de gel care împiedică formarea unor bule de aer între transductor și piele. Transductorul este plimbat la suprafața zonei de explorat, peste gel, iar acesta emite și recepționează unde ultrasonore pe care le transformă în imagini pe monitor.
Când am nevoie de instilații vezicale?
Acestea pot fi recomandate pacienților care au:
Cum se realizează instilațiile vezicale?
Instilațiile vezicale reprezintă un tratament care presupune umplerea vezicii urinare cu o soluție, care este lăsată pe loc o perioadă scurtă de timp iar apoi este eliminată din vezică prin intermediul unui cateter.
Soluția utilizată are rolul de a reduce disconfortul vezical, a relaxa pelvisul și mușchii vezicii urinare și a îmbunătăți capacitatea vezicală.
Prin intermediul unui cateter, este inserat un tub care ajunge prin uretră în vezica urinară. Este administrată soluția, vare va fi lăsată aproximativ 15 minute, iar apoi eliminată prin același tub. Tratamentele sunt efectuate, de regulă, la câteva săptămâni, dar schema depinde de ficare pacient în parte.
Pregătirea pentru instilații vezicale
De regulă, se recomandă să reduci cantitatea de lichide cu 8-12 ore înainte de procedură și să nu consumi nimic cu 4 ore înainte, deoarece este mai bine ca vezica să fie cât mai goală pentru a nu dilua soluția. De asemenea, trebuie să urinezi înaintea efectuării instilațiilor.
Este indicat să programezi procedura dimineața.
Este o procedură dureroasă?
Instilațiile vezicale pot avea câteva efecte secundare, printre care se numără dureri sau iritație uretrală, disconfort ce apare în urma cateterizărilor frecvente, dureri de cap, amețeli. Anunță medicul dacă în urma procedurilor ai simptome precum:
#urologie bistrita