fbpx

Gastroenterologie

Endoscopia digestivă superioară este o procedură prin care se vizualizează mucoasa tubului digestiv superior (esofag, stomac și duoden) și este, de regulă, efectuată de medicul gastroenterolog. Scopul său este de a detecta și uneori de a trata diferite afecțiuni ce apar la acest nivel.


#gastroenterologie bistrita

Medici gastroenterologie

doctor mockup

Dr. Pojoga Cristina

Medic primar gastroenterologie

Endoscopia digestivă superioară este o procedură prin care se vizualizează mucoasa tubului digestiv superior (esofag, stomac și duoden) și este, de regulă, efectuată de medicul gastroenterolog. Scopul său este de a detecta și uneori de a trata diferite afecțiuni ce apar la acest nivel.

Care este rolul endoscopiei digestive superioare?

Endoscopia poate identifica inflamația, leziuni ale mucoasei, ulcere, polipi sau tumori. Ea este recomandată pentru:

  • investigarea unor simptome și semne sugestive pentru patologii de tract digestiv
  • diagnosicul unor formațiuni (ulcere, polipi, tumori) sau a infecției cu Helicobacter Pylori prin efectuarea biopsiei
  • tratament, de exemplu ligatura/ cauterizarea unor vase pentru a opri sângerarea (de exemplu în caz de varice esofagiene), rezecția unui polip sau eliminarea unui corp străin, dilatarea unor stricturi esofagiene

În clinica Raal Medical Bistrita, endoscopia digestivă superioară te poate ajuta cu:

Când am nevoie de endoscopie digestivă superioară?

Procedura este necesară atunci când ai diverse simptome legate de tractul gastrointestinal, cel mai frecvent fiind vorba despre refluxul gastroesofagian - BRGE (cu simptome precum arsuri la nivelul pieptului, în special după masă, dificultăți sau durere la înghițire, balonare, tuse). În afară de BRGE, endoscopia poate ajuta la diagnostic atunci când experimentezi:

  • dureri abdominale
  • grețuri, vărsături
  • tulburări de deglutiție
  • vărsături cu sânge (sânge roșu sau cu aspect de zaț de cafea)

Cum se realizează?

Pentru endoscopie nu este envoie de internare, vei pleca acasă în aceeași zi, după câteva ore de monitorizare. Înaintea procedurii, poți primi sedative sau alte forme de anestezic.

Ți se va pune o protecție a dinților pentru a evita mușcătura, apoi endoscopul va fi introdus prin gură, esofag, stomac, până la nivelul duodenului.

Prin tubul de endoscop se introduce aer pentru a facilita vizualizarea mucoasei, iar camera atașată în capătul endoscopului permite transmiterea imaginilor în timp real pe monitor. În același timp, pot fi realizate proceduri terapeutice sau prelevare de biopsii.

Pregătirea pentru endoscopia digestivă superioară

Medicul îți va oferi toate informațiile necesare pregătirii.
Va fi necesar să nu mai mănânci și să nu mai consumi lichide cu 8 ore înaintea procedurii, pentru ca stomacul să fie gol.

De asemenea, anumite medicamente ar trebui oprite, precum anticoagulantele/ aspirina, cu câteva zile înainte, deoarece cresc riscul de sângerare. Dacă ai diabet, boli cardiace sau hipertensiune, vei primi instrucțiuni de la medic cu privire la tratamentul tău. De aceea, îți recomandăm să precizezi orice tratament iei în prezent atunci când te programezi la o endoscopie.

Va trebui să vii însoțit dacă mergi cu mașina, deoarece nu vei avea voie să conduci după procedură (în cazul în care ți se administrează sedative).

Este un procedeu dureros?

Endoscopia este un procedeu neplăcut, unii pacienți îl descriu chiar ca dureros. În anumite cazuri, se pot administra sedative pentru ameliorarea disconfortului,

În urma procedurii, este posibil să ai o durere sau un disconfort în gât, sau să ai simptome precum greață și balonare.
Anunță imediat medicul dacă ai dureri la nivelul gâtului sau abdominale severe, dacă ai dureri în piept, tuse persistentă, febră, frisoane sau vărsături în urma endoscopiei.

Care sunt riscurile?

Există și câteva complicații ce apar foarte rar:

  • sângerare, ce poate apărea atunci când se prelevează material pentru biopsie sau anumite tratamente
  • infecție (cu risc foarte redus). La persoanele cu imunitate scăzută sau boli autoimune, se poate recomanda antibiotic profilactic
  • rupturi ale mucoasei tractului gastrointestinal (extrem de rar, asociat mai mult cu procedura de dilatație esofagiană)

Endoscopia digestivă inferioară sau colonoscopia

Colonoscopia este o metodă care permite investigarea colonului și rectului (a intestinului gros) pentru a observa anomalii ale mucoasei. Aceasta permite și anumite metode de tratament și prelevare de biopsii.

Care este rolul endoscopiei digestive inferioară?

Colonoscopia este realizată pentru:

  • investigația unor semne și simptome sugestive pentru o patologie la nivelul intestinului gros
  • screeningul cancerului de colon - pentru persoanele de peste 50 de ani sau, în cazul pacienților cu rude de gradul I ce au avut cancere din sfera digestivă la vârste tinere, se propune screeningul cu 10 ani înaintea vârstei de dezvoltare a cancerului la ruda respectivă.
  • investigarea și tratamentul polipilor (se recomandă colonoscopie pentru urmărirea apariției unor noi polipi la pacienții care au avut deja polipi tratați). Colonoscopia are avantajul de a putea rezeca polipii (polipectomie) în același timp în care sunt investigați.

În clinica Real Medical Bistrita poți beneficia de endoscopie digestivă inferioară pentru:

  • Depistarea leziunilor colonice și polipectomie
  • Biopsii

Când am nevoie de endoscopie digestivă inferioară?

Există anumite simptome care pot indica diverse patologii ale colonului și rectului sau chiar cancer colorectal, ce trebuie investigate prin colonoscopie, de exemplu:

  • dureri abdominale sau crampe
  • balonare persistentă
  • oboseală cronică
  • scaune cu aspect creionat (îngust)
  • diaree, constipație sau alternanța celor două, care persistă de mult timp
  • modificări ale tranzitului intestinal
  • scădere în greutate importantă, nedorită

Cum se realizează?

Înaintea procedurii, ți se poate administra sedativ sau un alt timp de anestezic, pentru a reduce disconfortul.
Colonoscopia presupune introducerea unui tub la nivelul rectului și avansarea acestuia pe tot traiectul colonului.

Ulterior, se introduce aer pentru a permite vizualizarea mucoasei. Camera atașată capătului tubului transmite în mod real imagini de la nivelul mucoasei, și pot fi introduse anumite instrumente pentru a colecta biopsii sau a efectua anumite proceduri terapeutice, cum ar fi rezecția polipilor.

Endoscopia digestivă inferioară durează aproximativ 30 de minute și vei pleca acasă în aceeași zi, după o perioadă de monitorizare. Este recomandat să vii însoțit, deoarece nu vei avea voie să conduci după procedură.

Pregătirea pentru endoscopia digestivă inferioară

Este esențială golirea completă a intestinelor pentru a permite vizualizarea acestora cu endoscopul. În lipsa unei pregătiri adecvate, procedura poate fi realizată inutil, fără a putea vedea mucoasa.
Medicul îți va explica toți pașii pe care trebuie să îi urmezi, dar îți prezentăm câțiva factori de luat în considerare:

1. Urmează o dietă specială în ziua dinaintea endoscopiei, evitând mâncărurile solide. De asemenea, recomandăm să consumi numai lichide ușoare, precum apă plată, ceai și cafea fără lapte sau frișcă. Evită băuturile roșii, care pot semăna cu sângele și pot provoca anumite confuzii. În ziua stabilită a procedurii, va trebui să nu mai consumi niciun fel de lichide sau alimente (de la miezul nopții până după procedură)
2. Medicul îți poate recomanda laxative, de regulă sub forma unor plicuri de dizolvat în apă și consumul lichidului respectiv (de obicei este nevoie de cantități mari, până la 4 litri). Anunță medicul dacă nu vei putea lua acest tip de laxativ, deoarece ți se poate efectua o clismă înaintea procedurii., ca înlocuire.
3. Anunță medicul despre medicamentele pe care le iei în prezent, deoarece unele trebuie întrerupte (de exemplu anticoagulantele, aspirina, warfarina), iar doza de antidiabetice sau antihipertensive poate necesita modificări.

De asemenea, anunță medicul dacă ești însărcinată, dacă ai anumite boli cardiace sau pulmonare, alergii la medicamente/ anestezice, dacă ai diabet sau boli ce afectează coagularea. Unele persoane pot avea nevoie de antibioterapie profilactică.

Este un procedeu dureros?

Colonoscopia este, într-adevăr, o procedură ce implică disconfort și este descrisă ca dureroasă. De aceea, se pot administra sedative sau alte forme de anestezic.

Care sunt riscurile?

Singurele riscuri associate sunt sângerarea (atunci când se efectuează biopsia sau rezecția unui polip), foarte rar - perforația de colon sau de rect sau reacții adverse la sedative.

#gastroenterologie bistrita

 

Suntem o echipă de medici specialiști care lucrează împreună, gata să îți construiască un plan complet de tratament și reabilitare.

Date generale

Acest site web este deținut și operat de Clinica Raal Medical (RAAL - MEDICAL SRL, CUI: 32614947). Adresa înregistrată: Strada Industriei 7, Bistrița 420063 


Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram