Sistemul endocrin al organismului include tiroida, glandele paratiroide, hipotalamusul și glanda pituitară (hipofiza), glanda pineală, ovarele, testiculele și pancreasul, dar implică și alte organe care răspund la acțiunea hormonilor, sau îi modifică și metabolizează.
Există anumite condiții medicale ce ar putea fi adresate altor specialități, dar cauza subiacentă este una endocrină: vorbim despre afecțiuni cardiovasculare precum hipertensiunea secundară dată de hiperaldosteronism primar sau feocromocitom, cât și sindromul metabolic, obezitatea și dislipidemia.
Anumite tulburări neurologice sau psihiatrice pot apărea, de asemenea, în urma unei disfuncții hormonale (de exemplu-tiroidiene). Deficitul de creștere la copii se poate datora unui nivel redus de hormon de creștere sau unei disfuncții tiroidiene la vârstă fragedă.
Clinica Raal Medical asigură tratamentul și managementul bolilor în urma disfuncțiilor hormonale. Suntem dedicați pentru a îți oferi cea mai bună îngrijire într-un mediu prietenos și plin de compasiune.
De regulă, medicul de familie îți poate face trimitere la endocrinolog atunci când observă anumite modificări clinice sau în analizele de sânge care indică o probabilă tulburare hormonală, precum:
Medicii specialiști în endocrinologie pot trata o mare varietate de boli și disfuncșii endocrine, lucrând în echipe multidisciplinare alături de alte specialități medicale pentru a trata boli precum:
Iată câteva boli ce pot fi tratate în secția de endocrinologie:
Dacă te regăsești printre simptomele descrise mai sus sau analizele de sânge relevă anumite tulburări endocrinologice, în clinica Raal medical poți veni pentru consultație și realizarea unui plan de tratament.
Consultația presupune în primul rând o discuție cu medicul ce poate fi foarte amplă, deoarece întreg istoricul tău poate fi relevant pentru o problemă hormonală.
Prin urmare, va trebui să dai toate informațiile medicale necesare. Poți fi întrebat despre:
Urmează partea de examen fizic, în care medicul va căuta semne specifice unor boli, precum edeme apărute la nivelul membrelor, modificări tegumentare (decolorări, erupții), dureri în diverse zone. Tiroida va fi palpată.
Dacă nu ai făcut un set de analize, cel mai probabil acestea îți vor fi recomandate, împreună cu dozarea unor hormoni specifici (TSH, test de stimulare la ACTH, glucoză, test de stimulare la CRH, recoltare de urină pe 24 de ore etc)
Vă punem la dispoziție teste specifice pentru evaluarea funcției tiroidiene sau investigarea patologiilor ce pot apărea la acest nivel, și anume:
Când ai nevoie de o ecografie tiroidiană?
Ecografia tiroidiană utilizează tehnica ultrasunetelor pentru formarea unor imagini ale glandei tiroide. Este un examen neinvaziv, nedureros, utilizat pentru a investiga noduli sau formațiuni detectate la nivelul tiroidei la examenul fizic (prin palpare sau inspecție) sau la anumite investigații imagistice. Se poate recomanda și atunci când funcția tiroidiană este modificată (detectată la analizele de sânge).
Pregătirea pentru ecografie tiroidiană
Aceasta este o investigație care nu necesită nicio pregătire. Este recomandat să nu porți haine și bijuterii care acoperă gâtul.
Cum se efectuează ecografia tiroidiană
Similar ecografiilor realizate în alte părți ale corpului, la nivelul gâtului se aplică un gel special, peste care se aplică și se mișcă transductorul, responsabil de emiterea și recepția ultrasunetelor, care dau imaginea pe monitor.
Când ai nevoie de puncție tiroidiană?
Puncția tiroidiană este o procedură prin care se aspiră o porțiune mică din glanda tiroidă (câteva celule), ce va fi trimisă la laborator pentru analiză.
Această investigație este recomandată atunci când există noduli la nivelul glandei tiroide, fiind singura metodă care dă diagnosticul de certitudine în legătură cu benignitatea sau malignitatea formațiunii.
Doar o mică parte din nodulii tiroidieni sunt maligni, formațiunile nodulare putând apărea în diverse circumstanțe, precum tiroidita Hashimoto, sarcină, radioterapie si altele. Nodulii sunt mai comuni la femei.
Nu orice formațune la nivelul tiroidei necesită puncție. Aceasta va fi recomandată în urma unor investigații imagistice precum ecografia și CT-ul. Acestea ne pot da suficiente informații despre natura benignă a formațiunii. Dacă informațiile nu sunt însă precise și există suspiciune, va fi nevoie de o biopsie.
Pregătirea pentru puncție tiroidiană
Este o procedură care nu necesită pregătire anterioară, dar va trebui să întrebi medicul dacă este nevoie să oprești anumite medicamente pe care le iei de lungă durată, precum anticoagulantele.
Poți mânca și bea normal înaintea procedurii și vei pleca acasă imediat după efectuarea ei.
Cum se efectuează?
Puncția tiroidiană este o tehnică minim invazivă și sigură. Uneori se injectează un anestezic local, deși nu este neapărat necesar. Biopsia se realizează sub ghidaj ecografic, care indică localizarea exactă a formațiunii de unde trebuie preluată piesa.
Se dezinfectează local tegumentul și se introduce un ac fin până la nivelul tiroidei. La nivelul unei siringi se vor recolta celulele. Este posibil ca procedura să se repete de câteva ori, pentru a obține mai multe exemplare. Acestea vor fi trimise la laborator pentru analiză.
Există câteva riscuri (care apar foarte rar) precum sângerare la locul biopsiei, infecție, și, extrem de rar, lezarea nervilor aflați în proximitatea glandei.
Este o procedură dureroasă?
Inserția acului poate fi dureroasă, dar este o durere de intensitate mică, suportabilă. Uneori, se poate efectua anestezic local.
Programează-te Acum pentru o Consultație în Endocrinologie:
Alege Raal Medical Bistrița pentru expertiză în endocrinologie și îngrijire medicală de încredere în Bistrița. Contactați-ne astăzi pentru a beneficia de cele mai bune servicii medicale locale!
#endocrinologie bistrita