fbpx

Endocrinologie

Endocrinologia este specialitatea medicală ce are în vedere diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. Tulburările hormonale au un răsunet clinic important și asupra altor sisteme și organe, motiv pentru care un diagnostic precoce este important pentru a opri progresia bolii și apariția complicațiilor.


#endocrinologie bistrita

Medici endocrinologie

doctor mockup

Dr. Afrasinei Tenu Irina

Medic specialist endocrinologie
doctor mockup

Dr. Silaghi Alina

Medic primar endocrinologie

Sistemul endocrin al organismului include tiroida, glandele paratiroide, hipotalamusul și glanda pituitară (hipofiza), glanda pineală, ovarele, testiculele și pancreasul, dar implică și alte organe care răspund la acțiunea hormonilor, sau îi modifică și metabolizează.

Există anumite condiții medicale ce ar putea fi adresate altor specialități, dar cauza subiacentă este una endocrină: vorbim despre afecțiuni cardiovasculare precum hipertensiunea secundară dată de hiperaldosteronism primar sau feocromocitom, cât și sindromul metabolic, obezitatea și dislipidemia.

Anumite tulburări neurologice sau psihiatrice pot apărea, de asemenea, în urma unei disfuncții hormonale (de exemplu-tiroidiene). Deficitul de creștere la copii se poate datora unui nivel redus de hormon de creștere sau unei disfuncții tiroidiene la vârstă fragedă.

Clinica Raal Medical asigură tratamentul și managementul bolilor în urma disfuncțiilor hormonale. Suntem dedicați pentru a îți oferi cea mai bună îngrijire într-un mediu prietenos și plin de compasiune.

Cand trebuie să mergi la medicul endocrinolog?

De regulă, medicul de familie îți poate face trimitere la endocrinolog atunci când observă anumite modificări clinice sau în analizele de sânge care indică o probabilă tulburare hormonală, precum:

 • niveluri anormale ale hormonilor tiroidieni în sânge: fie prea ridicate, fie prea scăzute. Hormonii tiroidieni au un rol important în metabolism, de aceea simptomele pot implica o creștere sau scădere inexplicabilă și bruscă în greutate. Alte simptome sugestive pot fi mărirea de volum a glandei tiroide, noduli tiroidieni, tulburări de digestie persistente (constipație sau diaree), piele uscată sau umedă, anxietatea, intoleranța la frig sau la căldură, modificări ale unghiilor și părului (chiar cădere excesivă), tulburări de ritm cardiac.
 • semne decelatoare de osteoporoză, în asociere cu vârsta, sexul și nivelul hormonilor sexuali (estrogenul are un rol protector, pierdut odată cu menopauza). Osteoporoza crește riscul de fracturi, deoarece presupune scăderea densității osoase. Un test de densitate osoasă poate releva instalarea osteoporozei, iar medicul endocrinolog se ocupă cu tratamentul acesteia
 • simptome ce indică sindromul ovarelor polichistice, precum menstruații neregulate, creșterea pilozității corporale, chisturi ovariene, tulburări de fertilitate și tulburări metabolice
 • obezitatea este o problemă complexă, ce trebuie abordată din mai multe perspective, tratamentul incluzând o nutriție adecvată, activitate fizică, uneori medicație și chiar intervenții chirurgicale. Un plan personalizat se va realiza împreună cu medicul endocrinolog
 • scăderea testosteronului la bărbați (hipogonadism masculin), reflectat în reducerea libidoului, disfuncție erectilă, scăderea energiei și a motivației, tulburări de concentrare, calitate redusă a spermei ce afectează fertilitatea.
 • creșterea sânilor la bărbați
 • tulburări ale glandei adrenale, ce includ scăderea nivelului de cortisol (insuficiență adrenală) sau nivel prea mare (sindrom Cushing), precum și creșterea nivelului de aldosteron (hiperaldosteronism), cu implicații importante asupra echilibrului întregului organism
 • hipercalcemia, ce reflectă adesea o problemă la nivelul glandelor paratiroide
 • semne specifice gigantismului (acromegaliei) sau nanismului

Ce patologii tratează medicul endocrinolog?

Medicii specialiști în endocrinologie pot trata o mare varietate de boli și disfuncșii endocrine, lucrând în echipe multidisciplinare alături de alte specialități medicale pentru a trata boli precum:

Iată câteva boli ce pot fi tratate în secția de endocrinologie:

 • boala Addison
 • anomalii de colesterol, hiperlipidemia
 • sindromul și boala Cushing
 • hipotiroidismul, hipertiroidismul
 • tiroidita autoimună
 • noduli tiroidieni, tumori tiroidina
 • boala Graves
 • hipopituitarismul
 • hiperparatiroidismul
 • osteoporoza, osteopenia, osteomalacia, rahitismul
 • displazia fibroasă
 • prolactinomul
 • boala Paget
 • deficitul de vitamina D
 • disfuncții ale gland adrenale
 • tulburări ale hormonilor sexuali (pubertate precoce sau întârziată, disfuncții sexuale sau tulburări de fertilitate, amenoree primară sau secundară, tulburări legate de menopauză etc)


Consultație, Diagnostic și tratament în endocrinologie

Dacă te regăsești printre simptomele descrise mai sus sau analizele de sânge relevă anumite tulburări endocrinologice, în clinica Raal medical poți veni pentru consultație și realizarea unui plan de tratament.

Consultația presupune în primul rând o discuție cu medicul ce poate fi foarte amplă, deoarece întreg istoricul tău poate fi relevant pentru o problemă hormonală.

Prin urmare, va trebui să dai toate informațiile medicale necesare. Poți fi întrebat despre:

 • simptome, inclusiv severitatea lor și momentul în care au apărut
 • medicamente pe care le iei, sau pe care le-ai luat în trecut
 • istoric familial de boli
 • stil de viață (fumat, alcool, exercițiu fizic, nutriție etc)

Urmează partea de examen fizic, în care medicul va căuta semne specifice unor boli, precum edeme apărute la nivelul membrelor, modificări tegumentare (decolorări, erupții), dureri în diverse zone. Tiroida va fi palpată.

Dacă nu ai făcut un set de analize, cel mai probabil acestea îți vor fi recomandate, împreună cu dozarea unor hormoni specifici (TSH, test de stimulare la ACTH, glucoză, test de stimulare la CRH, recoltare de urină pe 24 de ore etc)

Ce teste putem efectua în clinica Raal Medical?

Vă punem la dispoziție teste specifice pentru evaluarea funcției tiroidiene sau investigarea patologiilor ce pot apărea la acest nivel, și anume:

 • ecografia tiroidiană
 • puncția tiroidiană

Ecografie tiroidiană

Când ai nevoie de o ecografie tiroidiană?

Ecografia tiroidiană utilizează tehnica ultrasunetelor pentru formarea unor imagini ale glandei tiroide. Este un examen neinvaziv, nedureros, utilizat pentru a investiga noduli sau formațiuni detectate la nivelul tiroidei la examenul fizic (prin palpare sau inspecție) sau la anumite investigații imagistice. Se poate recomanda și atunci când funcția tiroidiană este modificată (detectată la analizele de sânge).

Pregătirea pentru ecografie tiroidiană

Aceasta este o investigație care nu necesită nicio pregătire. Este recomandat să nu porți haine și bijuterii care acoperă gâtul.

Cum se efectuează ecografia tiroidiană

Similar ecografiilor realizate în alte părți ale corpului, la nivelul gâtului se aplică un gel special, peste care se aplică și se mișcă transductorul, responsabil de emiterea și recepția ultrasunetelor, care dau imaginea pe monitor.

Puncție tiroidiană

Când ai nevoie de puncție tiroidiană?

Puncția tiroidiană este o procedură prin care se aspiră o porțiune mică din glanda tiroidă (câteva celule), ce va fi trimisă la laborator pentru analiză.

Această investigație este recomandată atunci când există noduli la nivelul glandei tiroide, fiind singura metodă care dă diagnosticul de certitudine în legătură cu benignitatea sau malignitatea formațiunii.

Doar o mică parte din nodulii tiroidieni sunt maligni, formațiunile nodulare putând apărea în diverse circumstanțe, precum tiroidita Hashimoto, sarcină, radioterapie si altele. Nodulii sunt mai comuni la femei.

Nu orice formațune la nivelul tiroidei necesită puncție. Aceasta va fi recomandată în urma unor investigații imagistice precum ecografia și CT-ul. Acestea ne pot da suficiente informații despre natura benignă a formațiunii. Dacă informațiile nu sunt însă precise și există suspiciune, va fi nevoie de o biopsie.

Pregătirea pentru puncție tiroidiană

Este o procedură care nu necesită pregătire anterioară, dar va trebui să întrebi medicul dacă este nevoie să oprești anumite medicamente pe care le iei de lungă durată, precum anticoagulantele.
Poți mânca și bea normal înaintea procedurii și vei pleca acasă imediat după efectuarea ei.

Cum se efectuează?

Puncția tiroidiană este o tehnică minim invazivă și sigură. Uneori se injectează un anestezic local, deși nu este neapărat necesar. Biopsia se realizează sub ghidaj ecografic, care indică localizarea exactă a formațiunii de unde trebuie preluată piesa.

Se dezinfectează local tegumentul și se introduce un ac fin până la nivelul tiroidei. La nivelul unei siringi se vor recolta celulele. Este posibil ca procedura să se repete de câteva ori, pentru a obține mai multe exemplare. Acestea vor fi trimise la laborator pentru analiză.

Există câteva riscuri (care apar foarte rar) precum sângerare la locul biopsiei, infecție, și, extrem de rar, lezarea nervilor aflați în proximitatea glandei.

Este o procedură dureroasă?

Inserția acului poate fi dureroasă, dar este o durere de intensitate mică, suportabilă. Uneori, se poate efectua anestezic local.

#endocrinologie bistrita

Suntem o echipă de medici specialiști care lucrează împreună, gata să îți construiască un plan complet de tratament și reabilitare.

Date generale

Acest site web este deținut și operat de Clinica Raal Medical (RAAL - MEDICAL SRL, CUI: 32614947). Adresa înregistrată: Strada Industriei 7, Bistrița 420063 


Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram