fbpx

Cardiologie

Cardiologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor inimii. Clinica Raal Medical este aici să te ajute pe tine și pe familia ta să previi complicațiile ce ar putea apărea în urma bolilor cardiace și îți oferă un plan de tratament atunci când starea inimii tale se degradează.


#cardiologie bistrita

Medici Cardiologie

Dr. Radu Roşu Cardiologie

Dr. Roșu Radu Ovidiu

Medic primar cardiologie
doctor exemplu

Dr. Meșter Petru

Medic specialist cardiologie
doctor mockup

Dr. Mihalcea Isabella

Medic specialist cardiologie
doctor mockup

Dr. Saplontai Aniela

Medic specialist cardiologie

Descoperă cea mai avansată clinica de cardiologie în Bistrița la Raal Medical. Echipa noastră de medici specialiști în cardiologie este aici pentru a-ți oferi îngrijire medicală de înaltă calitate și soluții personalizate pentru sănătatea inimii tale.

Beneficiază de consultații detaliate în cardiologie, diagnostic precis și tratamente eficiente, folosind tehnologii moderne pentru sănătatea ta cardiovasculară. La clinica Raal Medical, prioritatea noastră este să-ți oferim confortul și încrederea de care ai nevoie pentru o inimă sănătoasă și o viață activă.

 

Cand trebuie să mergi la medicul cardiolog?

Îți lăsăm mai jos o listă de 10 motive pentru a face o vizită la medicul specialist cardiolog, ca să nu mai amâni până în momentul în care simptomele sunt extrem de severe.

1. Ai o recomandare de la medicul de familie: nu mai amâna, cu siguranță acesta a avut motive serioase sa îți facă o trimitere.
2. Ai dureri în piept, de intensivste variabilă. Orice durere în piept trebuie investigată.
3. Ai un historic familial de bolt cardiace, aces lucru reprezentând un motiv de a vorbi cu medicul cardiolog pentru metode de prevenție
4. Ai un nivel crescut de colesterol (mai mare de 200 mg/dL)
5. Ai tensiunea arterială mare (peste 130/90 mm HG)
6. Ai fost sau încă ești fumător, ceea ce reprezintă un factor de risc important pentru problemele cardiace
7. Ești diabetic. Acest lucru contribuie la boala cardiacă.
8. Ai dificultăți în timpul sarcinii sau preeclampsie
9. Ai început un program intens de antrenament fizic, mai ales când ai peste 40 de ani, ar fi bine să obții o recomandare avizată despre intensitatea și frecvența cu care poți face antrenamente fizice.
10. Ai o inflamație a gingiilor, deși sună ciudat, pacienții cu mucoasa gingivală inflamată au adesea boli de inimă.

Iată ce simptome trebuie să urmărești, care să te trimită la medicul cardiolog:

  • durere sau disconfort în piept
  • dificultate în respirație
  • edeme la nivelul picioarelor (picioare umflate)
  • hipertensiune arterială ( tensiunea peste 130/90 mmHg)
  • amețeli, stări de leșin
  • frecvență cardiacă prea mică sau prea mare (normal, ea trebuie să fie între 60-100 bătăi pe minut)
  • dureri la nivelul picioarelor sau ulcere provocate de patologii vasculare
  • istoric familial important de boli cardiace apărute prematur sau moarte de cauză cardiacă

Ce patologii tratează medicul cardiolog?

  • Hipertensiunea arterială
  • Cardiopatia ischemică, ce include infarctul miocardic, angina stabilă sau instabilă, cu diagnostic, tratament, urmărire pe termen lung sau reevaluare după un eveniment coronarian acut
  • Insuficiența cardiacă: diagnostic, grad de severitate, determinarea fracției de ejecție, prevenție și tratament
  • Valvulopatii (afecțiuni ale valvelor cardiace ale imimii)
  • Tulburări de ritm și de conducere cardiacă (de exemplu - fibrilație atrială sau bloc atrioventricular)
  • Stenoze arteriale precum ateroscleroza arterială periferică sau carotidiană, embolie arterială
  • Bilanț cardiac global: evaluarea stării generale a inimii

Consultație, diagnostic și tratament în cardiologie

Consultația în cardiologie începe printr-o discuție cu medicul, axată pe simptomele tale, cu tot ceea ce înseamnă caracter al durerii, moment de apariție, durata simptomelor, condiții de agravare sau ameliorare, ce simptome însoțitoare există.

De asemenea, medicul cardiolog trebuie să știe istoricul tău personal de boli, intervenții, cât și anumite date despre stilul de viață, dar și istoricul familial de boli cardiace.

Urmează un examen clinic cu câteva momente cheie, printre care inspecția, palparea, percuția și auscultația cordului, ce pot transmite informații importante despre starea inimii.

Niciun consult nu este însă complet în medicina modernă fără investigații adecvate, care ne oferă toate informațiile necesare pentru identificarea unui diagnostic, dar și a gradului de afectare și severitate a bolii sau decelarea unor complicații.

Pachetul de investigații pe care îl găsești la clinica Raal Medical sunt necesare și suficiente pentru a diagnostica peste 90% din afecțiunile cardiace.

Ce investigatii cardiologice putem efectua în clinica Raal Medical?

Îți punem la dispoziție următoarele investigații:

  • EKG
  • Holter EKG
  • Ecografie cardiacă
  • Holter de tensiune arterială
  • Test de efort

Mai jos poți vedea în ce constau toate aceste analize.

EKG

EKG-ul investighează activitatea electrică a cordului și decelează o serie de afecțiuni cardiace manifestate prin tulburări de frecvență și de ritm cardiac, fie tulburări de conducere a impulsului nervos.
Prin EKG se pot investiga afecțiuni precum infarctul miocardic acut sau sechele de infarct, hipertrofie ventriculară, tulburări de ritm sau alte condiții care predispun la insuficiență cardiacă.

Când ai nevoie de un EKG?

Medicul îți va recomanda un EKG în orice prezentare cu simptome cardiace acute, pentru excluderea de urgență a unei patologii amenințătoare de viață, dar și atunci când simptomele sugerează o afectare a cordului, de exemplu dificultăți în respirație, palpitații, frecvență cardiacă sau puls crescut, dureri în piept, oboseală severă, slăbiciune, confuzie, amețeli.

Pregătirea pentru EKG

Nu există nicio pregătire pe care să o faci în prealabil. EKG-ul se poate efectua în orice moment prin aplicarea direct pe piele și la nivelul membrelor a unor electrozi care transmit semnalele electrice ale cordului.

EKG-ul doare?

Nu, este o metodă complet neinvazivă și nedureroasă.

Holter EKG

Un monitor Holter EKG este un dispozitiv mic, portabil, care înregistrează activitatea inimii pe parcursul a 24 de ore sau mai mult (în funcție de recomandare). Scopul său este de a detecta aritmii sau bătăi neregulate ale inimii ce apar spontan în diverse momente ale zilei, aproape imposibil de observat într-o vizită scurtă la medicul cardiolog.

Când de recomandă Holter EKG?

Acesta îți va fi recomandat atunci când experimentezi semne și simptome de ritm cardiac neregulat sau simptome ce apar subit, doar în anumite momente, dacă ai avut sincope/ stări de leșin inexplicabile sau dacă suferi de anumite boli cardiace cu risc crescut de aritmii.

Pregătirea pentru Holter EKG

Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să te asiguri că ți-ai realizat măsurile de igienă înainte, deoarece, odată ce au fost montați electrozii, aceștia nu mai pot fi îndepărtați și trebuie ținuți uscați, ceea ce înseamnă că nu vei putea face duș pe durata purtării lor.
În anumite cazuri, la bărbați, poate fi nevoie ca zona pieptului să fie rasă pentru a ajuta lipirea electrozilor de piele.

Holter TA

Similar Holter-ului EKG, Holter-ul de TA este o metodă de a monitoriza în mod continuu tensiunea arterială, inclusiv în timpul somnului, pe o durată de 24 de ore, ce va ajuta la formarea unui profil corect și a unei medii exacte a tensiunii arteriale a pacientului.

Există anumite situații în care tensiunea arterială măsurată la cabinet nu este cea reală, și anume:

  • hipertensiunea de halat alb (tensiunea arterială crește din cauza emoțiilor/ fricii de medic)
  • hipertensiunea mascată (valori scăzute la cabinet, dar crescute atunci când tensiunea este măsurată acasă)
  • hipertensiunea susținută (cu valori crescute tot timpul). Această formă are risc crescut de afecțiuni severe ale inimii și rinichilor.

Ecografia Cardiacă

Ecografia este o metodă neinvazivă și nedureroasă de investigare a inimii, ce poate observa aspectul și mișcarea pereților cordului, atriilor și ventriculelor, cât și a valvelor, putând evalua funcția de pompă a inimii.

Când am nevoie de o ecografie cardiacă?

În orice suspiciune de patologie cardiacă îți va fi recomandată o ecografie, deoarece aceasta are roluri precum?

  • evaluarea funcției generale a inimii
  • detectarea prezenței unor boli precum afecțiuni valvulare, prezența unor mase la nivelul inimii sau boli cardiace concenitale
  • evaluează progresia bolilor valvulare sau a insuficienței cardiace în timp
  • evaluează eficacitatea tratamentului medical sau chirurgical

Pregătirea pentru ecografie cardiacă

Nu necesită o pregătire specială. Poți mânca normal în ziua efectuării investigației și trebuie să îți iei toate medicamentele conform prescripției medicale. Poți purta orice tip de îmbrăcăminte, aceasta fiind îndepărtată în timpul investigației.

Cum se efectuează ecografia cardiacă?

După îndepărtarea hainelor, pe piele îți va fi aplicat un strat de gel, care facilitează transmisia imaginilor (împiedică formarea bulelor de aer între transductor și piele). Ulterior, transductorul este aplicat și plimbat pe aria pieptului pentru investigarea cordului.

Principiul ecografiei este acela că transductorul emite unde ultrasonore, care sunt reflectate în mod diferit de structurile interne, iar înregistrarea undelor reflectate va da imaginea finală pe monitor.
Sunetele în timpul ecografiei reprezintă parte a semnalului Doppler, ce evaluează funcțiile vaselor de sânge.
Poate fi necesar să schimbi mai multe poziții pentru a facilita vizualizarea cordului.

Ecografia doare?

Nu, este o metodă complet neinvazivă și nedureroasă. Nu vei simți niciun disconfort, iar testul durează aproximativ 40 de minute.

Test de efort

Test de efort EKG reprezintă o înregistrare EKG și a tensiunii arteriale pe durata unor eforturi standardizate: prin aplicarea electrozilor unui EKG normal in timpul unui efort fizic intens pe o bandă de alergare (similară celor din sălile de fitness) sau o bicicletă.

Efortul crește progresiv, la fiecare 3 minute este crescută viteza și înclinația benzii.
Acest lucru se realizează sub supraveghere medicală, pregătit să intervină atunci când apar simptome precum dificultate în respirație, dureri în piept, creșteri mari ale valorilor tensiunii arteriale.

Când am nevoie de un test de efort EKG?

Scopul acestuia este de a decela apariția simptomelor la efort, semnele bolii putând fi absente pe un EKG obișnuit, în repaus (deoarece, de obicei, simptomele apar în context de efort fizic sau emoțional). Acest test permite observarea patologiei cardiace pentru a institui un tratament adecvat, care să prevină apariția complicațiilor amenințătoare de viață.

Testul poate fi oprit în orice moment, dacă efortul este mult prea intens.
Această investigație se recomandă pentru a diagnostica afecțiuni precum aritmiile cardiace, hipertrofia miocardică sau boala cardiacă ischemică/ infarctul.

Este utilă atunci când se dorește descoperirea unei cauze de origine cardiacă responsabilă de simptome specifice (durere toracică, amețeală, dificultate în respirație), determinarea unui prag de efort până la care activitatea fizică poate fi efectuată în siguranță, riscul de apariție a unor complicații amenințătoare de viață (precum infarctul miocardic).

Cum se efectuează testul de efort EKG?

Testul durează aproximativ 15-30 de minute, iar rezultatele sunt interpretate pe loc. Acesta va fi oprit dacă apar simptome cardiace, pulmonare, musculare sau neurologice, dacă apar aritmii, dacă frecvența cardiacă a pacientului crește peste 85% din valoarea maximă prezisă pentru vârsta lui, sau tensiunea arterială scade cu 10mmHG în ciuda creșterii efortului sau crește în mod exagerat.

Pregătirea pentru test EKG de efort

Recomandăm ca înainte de efectuarea acestui test, pacientul să nu mănânce o masă foarte bogată (mai ales bogată în grăsimi sau dulciuri) - și este de preferat ca ultima masă să fi avut loc cu 1-2 ore înainte. De asemenea, îmbrăcămintea trebuie să fie una potrivită (haine comode, mai largi).

Descoperă serviciile de cardiologie avansate oferite de Raal Medical Bistrița, situată pe Str. Industriei nr. 7, Bistrița, 420063. Echipa noastră de specialiști în cardiologie îți oferă diagnostic precis și tratamente personalizate pentru sănătatea inimii tale.

Programează-te astăzi pentru o consultație in cardiologie:

  • Telefon: 0755 034 107

Alege Raal Medical Bistrița pentru îngrijire cardiologică de încredere în Bistrița. Contactează-ne acum și beneficiezi de cele mai bune servicii medicale locale!

Suntem o echipă de medici specialiști care lucrează împreună, gata să îți construiască un plan complet de tratament și reabilitare.

Date generale

Acest site web este deținut și operat de Clinica Raal Medical (RAAL - MEDICAL SRL, CUI: 32614947). Adresa înregistrată: Strada Industriei 7, Bistrița 420063 


Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram